Istoric

Înființată în anul 2003, Facultatea de Arte are trei programe de studii de licență și trei programe de studii de masterat:

  • - Artele spectacolului  (actorie) - licență – acreditat – 3 ani;
  • - Interpretare muzicală – canto – licență – acreditat – 4 ani;
  • - Arte  plastice (pictură) – licență – acreditat – 3 ani;
  • - Teoria și practica spectacolului liric – masterat – acreditat – 2 ani;
  • - Teatru și arte performative – masterat – acreditat – 2 ani;
  • - Pictură – masterat – acreditat – 2 ani;

Facultatea de Arte conține un singur departament, Departamentul de Teatru, Muzică și Arte Plastice, care coordonează activitatea didactică, cultural-artistică și de cercetare a 31 de cadre didactice titulare și a 200 de studenți. Aceștia dispun de săli de cursuri și seminarii, 5 ateliere de pictură, o sală de spectacole Aula Magna de 200 de locuri, două săli de studio pentru desfășurarea producțiilor interne ale specializărilor din domeniul Artele spectacolului și Muzică.

Studenții au oportunitatea afirmării artistice pe scenele instituțiilor de cultură din Galați precum: Teatrul Muzical de Operă și Operetă ”Nae Leonard”, Teatrul Dramatic ”Fani Tardini”, Muzeul de Arte Vizuale, Inspectoratul Școlar Județean, Kinelink, Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin”, Biserica Romano-Catolică, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” etc., fiind deseori recompensați cu distincții și premii la diferite festivaluri sau concursuri de specialitate locale, din țară sau din străinătate. Totodată, ca beneficiari ai mobilităților Erasmus, au ocazia să studieze în centre universitare din Uniunea Europeană (Italia, Norvegia, Turcia, Spania, Albania).

Cadrele didactice desfășoară o intensă activitate artistică și de cercetare: participă la festivaluri, turnee și expoziții naționale și internaționale, publică cărți la edituri recunoscute CNCSIS, articole de tip BDI sau ISI, realizează compoziții achiziționate de UCMR, regizează, dirijează sau abordează roluri de anvergură în spectacole profesioniste.

Anual se organizează conferințe, workshopuri și prelegeri susținute de personalități relevante la nivel național și internațional precum: Visarion Alexa, Felix Alexa, Ducu Darie, Adrian Titieni, Octavian Jighirgiu, Călin Gruia Sandu. Studenții anilor terminali au posibilitatea de a performa pe scena teatrelor locale spectacolele anilor terminali, sau de a realiza expoziții colective în cadrul diverselor săli cu statut expozițional. De asemenea, studenții beneficiază de schimb de experiență în cadrul Festivalului Școlilor de Teatru în care, studenți din Galați, Târgu Mureș, Iași și București, prezintă spectacolele de licență și participă la workshopuri și evenimente cultural-artistice.

 

Absolvirea programelor de studii menționate mai sus oferă posibilitatea desfășurării următoarelor ocupații:

Artele spectacolului  (actorie) - licență

Interpretare muzicală – canto – licență

Arte  plastice (pictură) – licență

Profesor în învăţământul primar și gimnazial

Actor

Prezentator (crainic) radio

Sufleur teatru

Profesor în învăţământul primar și gimnazial

Solist vocal

Artist liric

Corist operă

Profesor în învățământul primar și gimnazial

Muzeograf

Referent de specialitate așezământ cultural

Teatru și arte performative – masterat

Teoria și practica spectacolului liric – masterat

Pictură – masterat

Profesor în învățământul liceal

Consultant artistic 

Producător delegat pentru teatru                                             

Alți instructori formatori de artă (cu studii superioare).

Profesor în învățământul liceal

Artist liric operă

Referent muzical

Maestru studii canto

Profesor în învățământul liceal

Artist plastic 

Pictor